Nieuws

zoekmachines, SEO, SEA

Zoekmachinemarketing: ontdek het verschil tussen SEO en SEA

15 juni 2016

Zoekmachines zijn het hart geworden voor potentiele klanten die op zoek zijn via internet naar een product, dienst of een bepaald bedrijf. Om deze reden heeft ieder bedrijf de kans om meer bezoekers te genereren door het gebruik van inbound marketing en zoekmachine optimalisatie.

In het vorige blog hebben we vooral het verschil besproken tussen outbound en inbound marketing. Waarbij inbound marketing gebaseerd is op het opbouwen van een band met jouw klant. Deze band zal vooral ontstaan vanuit een eerste online contact. De vraag is nu alleen: hoe komen deze bezoekers op jouw site? Op dit punt komen de SEO en SEA strategieën de hoek om kijken.

1. SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization en is het gebaseerd op het gebruiken van keywords. Kort gezegd optimaliseer je hiermee een website door het gebruiken van relevante keywords (of zoekwoorden). Dit zal resulteren in meer bezoekers naar jouw website, vanuit zoekmachines, zoals Google.

2. SEA

In tegenstelling tot SEO, waarbij gericht wordt op het genereren van organische zoekresultaten, gaat het hier vooral om adverteren in zoekmachines. Dit zijn de resultaten die als allereerst tevoorschijn komen, wanneer je een zoekwoord typt in Google. Let op: deze resultaten niet verwarren met de organische zoekresultaten, die gelijk onder de geadverteerde zoekresultaten verschijnen. Doordat dit gaat om gekochte aandacht, voelt dit een beetje aan als outbound marketing.

SEO versus SEA

Mocht je nu denken: wanneer de SEA resultaten altijd boven de SEO resultaten verschijnen, waarom zou ik dan moeite stoppen in het gebruik van SEO? Hier zijn heel simpel twee redenen voor.

1. Ten eerste kost het gebruik van SEA, in tegenstelling tot SEO, geld. Nu hoeft dit natuurlijk geen hoofdreden te zijn om het niet te gebruiken. Daarvoor is het tweede argument misschien sterker;

2. 20% van de Google-gebruikers klikt op advertenties boven de zoekresultaten en 10% klikt op de advertenties in de rechterkolom. Dat betekent dat de overige 70% op een organisch, en dus onbetaald, zoekresultaat klikt.

Aan de verdeling zie je dat het veel meer loont om via SEO in de zoekresultaten te verschijnen. Waarbij het gebruik van de juiste keywords een belangrijk element is. De meeste mensen die zoeken via Google typen één of twee woorden in. Het is dus belangrijk om niet te veel keywords te gebruiken.

Er bestaan twee groepen keywords, te weten long tail keywords en short tail keywords.

Long tail keywords
Dit zijn zinnen met 3-5 woorden. Deze zinnen genereren minder traffic naar je website, omdat mensen vaker minder woorden in typen. Iemand zal bijvoorbeeld sneller ‘hardloopschoenen’ intypen, dat dat er op zoek gegaan wordt met de zin ‘online hardloopschoenen bestellen’. Het voordeel van long tail keywords is dat ze specifieker zijn, waardoor je automatisch beter target. Ook zit er minder concurrentie op deze woorden, omdat ze nou eenmaal minder populair zijn.

Short tail keywords
Hierboven is al een voorbeeld gegeven, en zoals je al kunt raden, zijn dit populaire zoektermen, omdat deze zorgen voor meer verkeer. Omdat deze woorden populair zijn, is het een echte challenge om hoog in de ranking van Google te belanden. Een andere mogelijkheid is het kopen van deze woorden, waarbij het nadeel is dat ze meer kosten per klik door een hogere populariteit.

Zoals je ziet gaat het bij online vindbaarheid vooral om het maken van afwegingen en het vinden van de juiste balans. Net zoals dit gold bij het gebruiken van een mix van een inbound en een outbound strategie. Hier is het vooral belangrijk om voor jezelf af te wegen hoeveel budget je over hebt voor het gebruik van keywords en de keuze af te stemmen op waar je denkt dat jouw potentiële klanten op zoeken. Hierbij komt het opstellen van persona's zeker van pas. 

Het gebruiken van de juiste keywords in jouw strategie, is maar een klein deel van de wereld van de inbound marketing. Ben je benieuwd geworden en wil je graag meer lezen? Download dan gratis onze gids voor inbound marketing en help jezelf naar online succes!  

 

New Call-to-action

Kirsten is actief in de communicatie en op het vlak van business development. Ze houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en social media. Buiten werktijden is ze te vinden in de sportschool en op haar studentenvereniging.

[Marketing]