Nieuws

inbound_02.png

De nieuwe manier om online meer bezoekers te werven

26 mei 2016

De dagen van outbound marketing zijn voorbij en inbound marketing wordt steeds meer een begrip. Waren spammy e-mails en het deur aan deur verkopen eerst nog redelijke verkooptactieken, de laatste jaren zijn deze manieren sterk minder effectief geworden. De tactiek van het kopen van aandacht werkt niet langer.

Kijk maar eens naar de populariteit van de bel-me-niet registers. En, eerlijk is eerlijk, hoogstwaarschijnlijk staat jouw telefoonnummer ook op deze lijsten.

Kortom, de consument is het zat om ongevraagd allerlei soorten advertenties en offers te moeten verwerken, die bovendien gemaakt zijn voor de massa en niet voor het individu.

Maar nu rijst misschien de vraag bij jou op: hoe kom ik dan aan nieuwe klanten? Op wat voor manier kan ik mijn klanten zonder dit op een pushy manier te doen aanspreken en overtuigen dat ik verkoop waar zij naar op zoek zijn.

Dit is de switch van een outbound naar een inbound strategie in de marketing. De focus ligt hier op het verdienen van aandacht, in plaats van het kopen hiervan.

Inbound_01.png

De belangrijkste kenmerken inbound marketing:

  • Modern: een ander woord voor inbound marketing, is ook wel moderne marketing. Hieronder kun je nieuwe manieren van adverteren scharen, zoals het gebruik van social media, in plaats van het op print adverteren. 
  • Relationeel en interactief: volgens deze strategie is het belangrijk om een band op te bouwen met de klant. Het gaat niet alleen om het adverteren voor jouw merk, maar het werkt twee kanten op. Door het daadwerkelijk luisteren naar de klant, wordt een band opgebouwd die nuttige informatie kan genereren voor jouw beste aanpak.
  • Online: via het internet kan er veel informatie over klanten gevonden worden. Hierdoor kunnen signalen snel opgepikt worden. Zowel negatieve als positieve online feedback, zorgen ervoor dat het van groot belang is dat jouw merk zich ook online bevindt, zodat hierop in gespeeld kan worden. 

Bij elkaar zorgen deze kenmerken ervoor dat de klant bij jouw merk belandt. Het hele idee van de inbound marketing is dat deze meer op een pull strategie is gebouwd. In tegenstelling tot de outbound strategie, welke uitgaat van een push strategie.

Een voorbeeld van het hanteren van een pull strategie is het schrijven van blogs, waardoor online meer bezoekers worden gescoord. Hierbij draait het om de klant, en de behoefte om problemen te identificeren en op te lossen. Dit wordt gezien als een pull strategie, omdat de klant vrij is om te kiezen wanneer zij of hij de informatie tot zich neemt.

Screen_Shot_2016-05-23_at_10.18.08.pngBetekent dit nu dat alle outbound tactieken in zijn geheel gemeden moeten worden? Hierover bestaat momenteel enige discussie, maar wij denken dat dit niet waar is. Het betekent vooral dat een op zichzelf staande strategie, compleet gebaseerd op een outbound strategie, niet meer werkt. Natuurlijk kunnen bepaalde onderdelen nog steeds bestaan binnen jouw strategie, zoals het eens-in-de-zoveel-tijd sturen van een promotie e-mail. Zolang het een deel is van een groter - inbound - plan, moet dit zeker kunnen.

Ook zijn wij er sterk van overtuigd dat je bij jouw klant de beste indruk achter kunt laten met kwalitatieve offline reclame-uitingen, zoals een mooie promotie folder. Wij adviseren dus sterk om een combinatie te gebruiken van zowel een goede online als offline strategie.

Nieuwsgierig geworden naar dit onderwerp en lees je hier graag meer over? In onze whitepaper over inbound marketing brengen we je een heel eind op weg door middel van de vier belangrijkste stappen om een marketingstrategie, gebaseerd op inbound, op te zetten. Lees deze om te weten te komen hoe online meer klanten te scoren! 

New Call-to-action

Kirsten is actief in de communicatie en op het vlak van business development. Ze houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en social media. Buiten werktijden is ze te vinden in de sportschool en op haar studentenvereniging.

[Marketing]