Nieuws

Employer Branding RET tram Rotterdam

Foto: Nieuw Creatief Peil - Marcella Boer

Employer branding: hiermee lopen de RET en Philips voorop

11 juli 2016

In de wereld van werving en selectie van de ideale werknemer, valt nog veel te winnen. En dan hebben we het dit keer niet over de sollicitant, maar over de werkgever!

Het openbaarvervoersbedrijf van Rotterdam, dé RET, was zich hier ook van bewust en besloten de nodige veranderingen door te voeren in hun Employer Branding. Te beginnen met het meest gebruikte middel binnen de arbeidsmarktcommunicatie, de wervingstekst. Het resultaat? Een prikkelende tekst die de omgeving waarin een trambestuurder dagelijks actief tot leven laat komen.

blog_wervingstekst.jpg

Bron: werf-en.nl 

De reactie op deze wervingstekst was dan ook eenduidig; sollicitanten hadden een duidelijk beeld van de vacature en de werkgever, waardoor het aantal aanmeldingen enorm was toegenomen. Het overbrengen van een goed verhaal met een duidelijk gevoel, zorgt voor een concreter beeld van de openstaande functie. Door het omschrijven van de functie op een beeldende manier, verdwijnt er een hoop onduidelijkheid.

Lezers van de vacature komen er door deze duidelijkheid sneller achter of er een match is met de aangeboden job. Dit is een win-win voor beide partijen, omdat in dit geval de RET sollicitanten op bezoek krijgt die gerichter kiezen voor een functie bij dit bedrijf, waardoor de kwaliteit van de sollicitanten stijgt.

Het voorbeeld van de RET illustreert hoe je je als werkgever onderscheidend kan positioneren op de arbeidsmarkt;

1. Allereerst wordt er een onderscheidende manier van aanspreken gebruikt. De tone-of-voice is anders dan je verwacht, waardoor je gelijk geprikkeld wordt en alle zintuigen op scherp staan; hier gebeurd wat! In het geval van de RET is er van de Rotterdamse omgeving een kracht gemaakt en als typerend middel ingezet in deze tekst.

2. De beeldende functieomschrijving trekt de aandacht en zorgt ervoor dat de potentiele kandidaat iets bij de baan voor kan stellen.

De methode waar de RET gebruik van maakt is de Employee Value Propostion (EVP), het zusje van de beter bekende Customer Value Propostion (CVP). Waar de CVP zich richt op de redenen waarom een (toekomstige) klant een product of dienst kiest, richt de EVP zich op de achterliggende waarde waarom een (toekomstige) werknemer juist voor een werkgever kiest.

Maar niet alleen de RET maakt gebruikt van deze methode, zoals het onderstaande voorbeeld van Philips illustreert.

blog_wervingstekst_philips.jpg
Bron: werf-en.nl

In deze campagne staan de inspirerende verhalen van medewerkers centraal. Deze medewerkers vertellen over de passie die Philips heeft om het leven van mensen te verbeteren en welke impact zij zelf hierop hebben.

Bij een Employee Value Propostion neem je je merk onder de loep, net als bij een Customer Value Propostion. Waar je dit normaal doet met de klant in het achterhoofd, neem je nu juist het fundament van je merk onder de loep met de werknemer in gedachte.

De omstandigheden waarin een bedrijf opereert kunnen ook grote impact hebben op het beeld van een bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een spiksplinternieuw kantoor? De inrichting van een kantoor zegt veel over jou als werkgever. Gun daarom jouw potentiele werknemer een kijkje achter de schermen. Dit kan bijvoorbeeld op het “werken bij”-onderdeel van je website.

Maar zoals altijd, je verhaal moet wel gehoord worden. Investeer in de juiste kanalen waardoor je verhaal opvalt en al snel een onderwerp gesprek wordt of gedeeld via social media. Door dit positieve effect wordt als vanzelf het werkgeversmerk versterkt.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een duidelijke Merkstrategie, het startpunt van een sterke Employee Value Proposition? Lees meer in onze Quickstart, of kom langs voor een kop koffie en wellicht kunnen wij wat betekenen voor jouw merk.
  

Quick Start: 5 tips voor je merkstrategie

Een grote voorliefde voor mooie ontwerpen. Maar wordt pas echt blij als deze conceptmatig kloppen en effectief bijdragen aan de doelstellingen van een bedrijf. Wordt daarnaast enthousiast om met de klant in de de doelstellingen van het bedrijf te duiken en te kijken hoe marketing hier een positieve bijdrage aan kan leveren.

[Merkstrategie]