Nieuws

blog_foto_visitekaartjes.jpg

Hoe je visitekaartjes niet in de prullenbak belanden!

20 juni 2016

De opkomst van mobiele telefoons en social media. Wie herinnert het zich niet? De digitale revolutie trok als een wervelstorm door mijn periode aan de kunstacademie. Destijds zal niet bij iedere grafisch ontwerper alleen een frisse wind door het koppie gegaan zijn. De vraag of drukwerk een lang leven geschonken was zorgde voor onzekerheid en was actueler dan ooit.

Tegenwoordig vind ik de vraag minder relevant. De storm is gaan liggen en de onzekerheid is weg. Het digitalisme mag dan wel met windkracht 12 over ons ‘geprinte imperium’ gegaan zijn, tegenwoordig voelt de samenwerking en de daarbij horende kansen als een verkoelend briesje op een zomeravond. Digitale media is al lang niet meer de vijand, maar een vriend die ik graag beter leer kennen.

De vraag: ‘welk medium kies ik als placeholder?’, is interessanter dan ooit. Je kunt een verhaal op meerdere manieren vertellen. Het perspectief bepaald vaak hoe interessant een verhaal is. Zo werkt het ook met de keuze van media platforms. De ene is vaak geschikter dan de andere. De waarde van een website, een app of een super gemonteerde drone video hoef ik de meesten niet meer uit te leggen. Daarom wil ik het hebben over de kracht van drukwerk in de meest simpele vorm, namelijk het visitekaartje.

Hoe lekker vers gedrukt werk ruikt, of hoe fijn de structuur van een papiertje is, zijn voor mij inmiddels romantische clichés. De kracht van drukwerk gaat nog verder dan dit. De vergelijking met digitaal zegt het al: 2D vs. 3D. Drukwerk bezit een extra dimensie, wat bovendien de belangrijkste dimensie is van allemaal. De mogelijkheid om het te kunnen vasthouden, ronddraaien en van elk perspectief te kunnen bekijken past perfect bij ‘de wil om te ontdekken’. Dit is in mijn optiek de grootste behoefte van de mens. Het zit er namelijk al van kinds af aan in!  

visitekaartje1.pngBron: Asterley Bros London 

Voor prachtige exemplaren neem je toch de tijd om ze goed te bekijken? Neem het eerste voorbeeld hierboven. De hoog gedetailleerde preeg zorgt ervoor dat je het kaartje vanuit elk perspectief wil zien. Lichtval en schaduw zorgen ervoor dat elk aanzicht even mooi is. Je kunt je verwonderen om het detaillevel, wat bijna ambachtelijk is.

visite2.jpg

Bron: viralnova.com & pinterest.com 

Bovenstaande visitekaartjes zijn goede voorbeelden van hoe een visitekaartje op slimme en humoristische wijze aanspoort tot een handeling waardoor een soort beleving gecreëerd wordt. Iedereen begrijpt wat de bedoeling is en snapt de link naar een yoga club of een plastisch chirurg. Bedenk ook eens hoe dit visitekaartje zich verhoudt tot anderen. Deze twee springen er echt uit en blijven door enthousiasme in je geheugen! Met zo’n kaartje belandt jouw bedrijf niet op de stapel!

visite3.jpg

Bron: pinterest.com & printaholic.com 

De linkerafbeelding laat zien dat je op redelijk goedkope wijze iemand toch een lens cadeau kan doen! Supergoed idee voor als je een fotograaf bent! Zo hoef je niet eens uit te leggen wat je core business is! De rechterafbeelding laat op ludieke wijze zien hoe je middels een visitekaartje toch fysiek in iemands werkomgeving kan zijn.

Print bevat de vriendelijk dimensie die digitaal onmogelijk is. Hoewel digitale en analoge media onafhankelijke voor- en nadelen hebben zijn sommige technieken, effecten en zelfs functionaliteit met digitale media gewoon niet te benaderen. De vrije intrepretatie maakt mensen op authentieke wijze aan het lachen of zoekt op spontane wijze naar interactie. Soms biedt het een hulpmiddel of een praktische en functionele oplossing. Het daagt in ieder geval uit je fantasie te gebruiken en heeft de potentie mensen te verwonderen. Dat is de pure kracht van drukwerk.

Ter afsluiting wil ik jullie deze leuke voorbeelden niet onthouden. In deze visitekaartjes zijn bovenstaande waarden verwerkt zijn en hebben daarom weinig tot geen uitleg nodig.

visite4.jpeg

visite5.jpeg

Bron: viralnova.com, iamaileen.com & eastsideprintco.com

Enthousiast geworden? Wij denken graag met je mee over het ultieme visitekaartje, of een ander aspect van jouw huisstijl. De koffie staat klaar!

Checklist huisstijl

De wereld visueel aantrekkelijker maken is mijn doel. Ik vind het belangrijk dat een ontwerp gefundeerd is en daarmee door inhoud wordt bepaald. Daarom ben ik altijd, op enthousiaste wijze, op zoek naar antwoorden. Het liefst houd ik mij bezig met het ontwerpen van logo’s of andere identiteit gerelateerde items.

[Huisstijl]