Nieuws

NCP_pixelblog.png

De belangrijkste grafische bestandstypen uitgelegd

24 februari 2016

In onze reeks over huisstijl ontwerpen bespreken we stap voor stap de belangrijkste onderdelen van een huisstijl. Vorige keer schreven we al over wat maakt een goed logo en een pakkende bedrijfsnaam. Deze keer is het de beurt aan een wat technischer onderwerp en gaan we dieper in op de verschillende soorten grafische bestandstypen en wanneer je welk bestandstype het beste kan gebruiken.

Wanneer je een huisstijl ontwerp laat drukken en het bestandstype is niet juist, kan dit grote gevolgen voor het eindresultaat in het drukwerk hebben. Tevens is het ook zo dat gebruik van het verkeerde bestandstype online, ervoor kan zorgen dat je website langzaam wordt of afbeeldingen niet (goed) worden weergegeven.

Het is dus erg belangrijk om te weten welke bestandstypen er bestaan en waarvoor ze gebruikt worden. Voordat we alle ins en outs vertellen over de verschillende soorten grafische bestandstypen, is het handig om te weten dat deze grofweg zijn onder te verdelen in twee categorieën. 

1. Vector bestanden: zijn opgebouwd uit vector- of rasterpunten en eindeloos schaalbaar, zonder kwaliteit te verliezen. Deze soort bestanden zijn altijd van hoge resolutie (of hebben eigenlijk geen resolutie) en daarom uitermate geschikt voor drukwerk.

2. Pixel bestanden: zijn op hun beurt opgebouwd uit de welbekende pixel en kunnen niet opgeschaald worden zonder daarbij altijd iets in te leveren op scherpte, kwaliteit of afmeting. Op hoge resolutie zijn deze bestanden geschikt voor drukwerk, op lagere resolutie kun je ze beter online gebruiken.

 

Het is zaak om te weten welk type bestand het best gebruikt kan worden, zodat jouw harde werk niet verloren gaat in een korrelig resultaat of blankspace!

Wanneer je werkt met een pixel bestand en het aantal pixels is niet groot genoeg, gaat de kwaliteit snel achteruit. Daarnaast zal bijvoorbeeld een .ai bestand niet eenvoudig online weergegeven worden. Daarom is het zaak om te weten welk type bestand het best gebruikt kan worden binnen welke toepassing, zodat jouw harde werk niet verloren gaat in een korrelig resultaat of blankspace!


PDF - Portable Document File

Een PDF bestand is breed inzetbaar en biedt als bestandstype de meest verschillende mogelijkheden. Zo kan de kwaliteit van een PDF verschillen. Van lage resolutie document welke makkelijk via e0mail te verzenden is, tot hoge resolutie ontwerp wat geschikt is voor drukwerk (Print ready PDF). Een PDF is (meestal) niet te bewerken en wordt vooral gebruikt om te presenteren, digitaal te delen en drukken.


EPS en AI - Encapsulated Postscript en Adobe Illustrator Artwork

Dit zijn grafisch-technische bestanden, enkel te openen en bewerken in grafische programma’s zoals Adobe Illustrator (en bijvoorbeeld niet in Office programma’s). Deze bestanden zijn vectorbased en eindeloos schaalbaar en aanpasbaar, voor ieder creatief buro een must om mee te werken. Met een .eps bestand ben je altijd verzekerd van haarscherpe afbeeldingen en kun je ieder detail aanpassen. Zo zul je voornamelijk veel logo's als .eps bestand zien en worden de open bestanden van bijvoorbeeld posters & flyers als .ai opgeslagen. 


JPEG (of JPG) en PNG - Joint Photographic Experts Group en Portable Network Graphics

Deze bestandstypen zijn opgebouwd uit pixels en vooral geschikt voor digitaal gebruik (online). Een JPEG bestand kan ook gebruikt worden voor drukwerk, mits ze van hoge resolutie zijn. Wat deze resolutie hoog maakt hangt af van het aantal DPI en het uiteindelijke eindformaat. Let op: JPEG beelden vanaf internet lijken vaak groot maar zijn dat regelmatig niet, waardoor ze in de basis niet geschikt zijn voor drukwerk.

Hoewel JPEG het meest bekende bestandstype voor fotografie is, worden PNG bestanden steeds vaker gebruikt omdat ze transparantie ondersteunen en beter te comprimeren zijn. JPEG heeft een groot kleurbereik, dus voor het weergeven van foto's met rijke kleuren ideaal. PNG kent een lager kleurbereik en kan daardoor scherpe lijnen (zoals bij letters) harder weergeven. Voor foto's met bijvoorbeeld tekst is PNG dus ideaal. 


TIFF - Tagged Image File Format 

Dit bestandstype wordt vooral gebruikt voor foto’s en is vanwege de hoge resolutie die wordt opgebouwd in verschillende lagen (met behulp van het bijvoorbeeld Photoshop) zeer geschikt voor drukwerk. Foto's van product verpakkingen bijvoorbeeld worden vaak in .TIFF opgemaakt. 


GIF - Graphics Interchange Format 

GIF bestanden worden gebruikt voor internet en hebben altijd een lage resolutie die niet geschikt is voor drukwerk. Echter online zie je dat ze sinds een paar jaar veel gebruikt worden. Niet omdat de kwaliteit zo goed is, maar omdat je een gif kan animeren en hoe tof is dat!

 

 

Een aardige opsomming van de belangrijkste bestandstypen en waar je ze voor kan gebruiken. Wil je na het lezen van dit blog gelijk aan de slag met het ontwerpen van brochures, jaarverslagen of flyers, maar ben je hier (nog) niet helemaal in thuis? We’re happy to help you out! Zowel offline als digitaal. Door onze jarenlange ervaring weten we feilloos wat we doen, waardoor ons werk in de beste kwaliteit naar boven komt.

Benieuwd geworden? Klik hier om ons werk te bekijken en download hieronder de checklist huisstijl voor de overige topics.

New Call-to-action

Altijd opzoek naar de perfecte mix tussen commercieel en creatief, zowel intern alsook voor de klant. Ik word enthousiast van het bouwen aan de lange termijn merkstrategie door pragmatisch en resultaatgericht aan het werk te gaan met klanten. Hierover deel ik mijn ervaringen op het gebied van positionering, online marketing en strategie.

[Huisstijl]