Nieuws

header_blog_inspiratie_of_plagiaat.png

Plagiaat of toeval? De valkuil van huisstijl ontwerpen.

9 maart 2016

'Alles wat de mens creëert is geïnspireerd op iets wat er al eerder was' stelde Kirby Ferguson in zijn populaire serie ‘Everything is a Remix’. Zijn conclusie intrigeerde me: ‘stop met het proberen om telkens het wiel opnieuw uit te vinden en zorg dat je huisstijl ontwerpen verder bouwen op iets wat er al bestaat.'

'Er is geen twijfel dat alle kunstenaars (en zeker alle mensen in het creatieve vak) beïnvloed worden door alles om hen heen. In feite is het vaak ook zo dat in de eerste plaats andere werken juist inspireren om te creëren. Als we al zoveel lenen van onze voorgangers’, zo betoogt hij, ‘moeten we stoppen met dit 'stelen' te noemen.’ De meest succesvolle mensen doen dit dagelijks - ze maken zich geen zorgen over de vraag of ze 'origineel' zijn omdat zij, net als Kirby, van mening zijn dat originaliteit niet echt bestaat - ze verwerken gewoon wat er al bestaat op een eigen manier.

Tegenwoordig is alles en iedereen met elkaar verbonden, waardoor het bijna onmogelijk is om pure, onvervalste inspiratie te hebben.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de 'Beats by Dr. Dre' logo look-a-likes (of was het Anton Stankowski, die in 1971 het Stadt Bruhl logo ontwierp). De kleur, het formaat of plaatsing mag dan wel verschillen, toch lijken ze allemaal sterk op elkaar. Ook blijft de letter en vorm vrijwel identiek.

blog_plagiaat_of_inspiratie.png

Steeds meer en meer logo’s gaan op elkaar lijken. Dit komt doordat veel bedrijven, zoals Google, over zijn gegaan van een schreefletter 'serif' naar een 'sans serif' letter. Hiermee wordt bedoeld dat er geen schreef (haakjes) aan de uiteinden van de letters zitten. Naast dat 'sans serif' nu volop een trend is, is het ook bevorderend voor de schaalbaarheid en bruikbaarheid van een logo. Zo blijft je logo goed leesbaar als deze kleiner wordt gebruikt. Soms associëren mensen ook een schreefletter met ouderwets en een schreefloze letter met modern, wat niet per se waar is!

Iedere ontwerper deelt de angst dat je nét ontworpen logo wellicht op een bestaande variant lijkt. Soms is het zelfs het geval dat bepaalde kenmerken overeen komen maar het geheel toch heel anders oogt. Dat gezegd hebbende, is het wel een feit dat het steeds moeilijker wordt voor ontwerpers om met unieke ontwerpen te komen. Tegenwoordig is alles en iedereen met elkaar verbonden, waardoor het bijna onmogelijk is om pure, onvervalste inspiratie te hebben. Tips om je ontwerp op gang te brengen geven we je hier

Zelfs de meest eerlijke ontwerpers slaan beelden op in hun onderbewustzijn, en kunnen deze – zonder dat ze het doorhebben – in een later logo ontwerp weer tot uiting komen. Terwijl goede ontwerpers hun hersenen zullen blijven kraken om niet tot een voor de hand liggende ontwerpoplossing te komen, blijft het aan het eind van de dag gewoon een spel van nummers.

Spreken van plagiaat gaat dus misschien wat ver, hoewel sommigen wellicht bewust gekopieerd zijn, maar dit blijft een kwestie van gissen! Laten we het voor nu houden op bizar toeval. Geloof je net als ons niet dat alles toeval is? Surf dan naar deze website en bekijk de verzameling van Logo Thief. 

Wat denken jullie? Is het vandaag de dag nog mogelijk om origineel werk te hebben of is echt alles (bewust of onbewust) een remix?

 

New Call-to-action

Gespecialiseerd in het custom ontwerpen van websites is haar drive om online uit te blinken door doelgericht, kritisch maar vooral ook onderzoekend te werk te gaan. Zo streeft ze altijd naar een unieke maar vooral positieve gebruikerservaring die zichzelf onderscheidt van andere.

[Gespot, Huisstijl, Marketing]