Nieuws

Kleuren kiezen voor huisstijl en logo

Tips om de beste kleuren te kiezen voor je huisstijl en logo

16 maart 2016

Naast vorm, typografie en een concept is kleur het vierde belangrijke element wat zorgt voor een sterk merk. Het zorgt niet alleen voor visuele aantrekkelijkheid, maar ook voor identiteit. Kleur vergroot namelijk de herkenbaarheid van een merk met 80%, wat een gevoel van vertrouwen opwekt.

Kleuren hebben invloed op het onderbewustzijn, waardoor het kiezen van de juiste kleur bij het huisstijl ontwerpen van groot belang is. Door de invloed op emotie en gedrag, is het goed om op voorhand een aantal vragen te stellen aan jezelf. Bijvoorbeeld: wie wil je aanspreken en binnen welke markt is jouw merk actief?

 

Waarom is de juiste kleur zo belangrijk?

85% van de mensen vindt kleur een hoofdfactor bij het kiezen voor een merk of product. Je begrijpt dat het opnemen van de verkeerde kleuren in de huisstijl van jouw merk ervoor kan zorgen dat jouw doelgroep niet bereikt wordt. Door het kiezen van de verkeerde kleur kunnen verwachtingen van jouw product uiteenlopen met wat je werkelijk aanbiedt.

Een voorbeeld: een logo van een merk wat in de geneesmiddelen handelt, doet er niet verstandig aan om de kleur geel voor het merk te kiezen. Geel geeft een gevoel van onverantwoordelijkheid en onstabiliteit. Een dergelijk merk kan beter voor blauw en/of groen kiezen. Google maar eens op ‘apotheek logo’ of ‘geneesmiddel logo’ en je ziet dat deze logo’s inderdaad voornamelijk deze kleuren bevatten.

Omdat kleur niet overal op de wereld dezelfde betekenis en invloed heeft, is het goed om je te bedenken of je internationale aspiraties hebt met jouw merk. De kleur die je uitkiest voor je merk, zou zomaar wat anders kunnen betekenen in het buitenland!

Betekenis kleuren voor huisstijl en logo


Wanneer je een kleurenpalet voor je merk hebt samengesteld, is het voor de herkenbaarheid ook erg belangrijk dat deze kleuren overal exact hetzelfde weergegeven worden. Dit wordt gedaan met verschillende kleursystemen, welke anders zijn per toepassing: 

CMYK – Cyaan Magenta Yellow en Key (black) 

Ook wel bekend als Full Colour (FC) of vierkleurendruk en wordt gebruikt voor drukwerk en print. Met deze vier kleuren kun je praktisch alle kleuren maken door te variëren in de percentages waarin je de kleuren mengt. Ontwerpen die bestaan uit meerdere kleuren worden, zoals de naam al zegt, opgemaakt in CMYK.

PMS – Pantone Matching System

Dit is een kleurcodering van het bedrijf Pantone, bekend van de Pantone kleurenwaaier. Pantone heeft ruim 1100 kleuren gedefinieerd en genummerd, zo is PMS 306 één van onze huisstijlkleuren. Wanneer een ontwerp uit één of twee specifieke kleuren bestaat, geeft PMS het beste resultaat tegen de meest gunstige prijs. Het voordeel van werken met PMS kleuren is dat de kleur altijd hetzelfde is en niet ontstaat door het mengen van Cyaan, Magent, Yellow en Key.

RGB – Rood Groen Blauw

Op beeldschermen zijn kleuren samengesteld uit rood, groen en blauw (RGB). Het RGB kleurmodel wordt zodoende gebruikt voor uitingen op televisie, computer en smartphone. Voor het ontwerpen van onze websites en online nieuwsbrieven werken wij vaak in het RGB kleurprofiel. 

HEX – Hexadecimal Notation

Voor de opmaak van websites (HTML) wordt naast de RGB-code gewerkt met HEX codes, dit is het kleursysteem dat correspondeert met RGB-kleurcodes. Een HEX-code herken je aan een combinatie van zes cijfers / letters, startend met een #, welke de sterkte van rood, groen of blauw representeren. Zo is #ffffff bijvoorbeeld de HEX-code voor wit. Als je benieuwd bent hoe dit systeem precies in elkaar zit, is dit erg interessant en leuk om te lezen. 

Theory into practice

Ook bij NCP zit er uiteraard een idee achter de kleur waarmee naar buiten wordt getreden. Vier jaar geleden veranderde Creative010 naar de naam Nieuw Creatief Peil, waarbij de huisstijlkleur mee veranderde, van rood naar een frisse ‘skyblue’.

Rood is de kleur voor gevaar: binnen de grafische branche heeft het een lekkere stopping power maar misschien niet altijd de meest geschikte kleur voor een creatief bureau. Blauw daarentegen staat voor vertrouwen, betrouwbaarheid, eerlijkheid en intelligentie. Exact de eigenschappen passend bij NCP. Daarnaast is het gekozen als een meer geschikte kleur om zakelijk op te kunnen bouwen en groeien.

Onderscheiden was het sleutelwoord bij deze ‘switch’, want: blauw is een veelgebruikte kleur. De nieuwe kleur - NCP blauw - moest hip en fris overkomen, omdat dit ook het jonge team representeert met een frisse kijk op de zaken.

Door een vaste kleur uit te kiezen en deze vaak te gebruiken, - welke voor ons ‘skyblue’ is – zorgt dit voor herkenbaarheid. Deze kleur wordt versterkt door middel van een aantal mooie bijpassende tinten blauw, maar ook door twee gewaagde kleuren: de ‘raspberry’ en ‘light burgundy’. Handig om te gebruiken bij elementen die extra aandacht nodig hebben!


Benieuwd hoe wij kleur gebruiken in onze ontwerpen? Bekijk het hier, of kom langs voor een kop koffie en wellicht kunnen wij wat betekenen voor jouw merk. We're happy to help!

Lees je graag verder over dit onderwerp en andere belangrijke elementen die zorgen voor een goede huisstijl? Download hieronder de checklist huisstijl voor de andere topics.

 

 

New Call-to-action

Als grafisch vormgever en huisfotograaf van Nieuw Creatief Peil gaat het Marcella in eerste instantie om het uiterlijk van het eindresultaat. Maar om hier bij uit te komen gaat er eerst een heel conceptproces aan vooraf. Zij vind dit supergaaf om te bedenken, te ontwikkelen en aan te laten sluiten bij de wensen van de klant, zodat zowel Nieuw Creatief Peil als de klant tevreden is met het eindresultaat.

[Huisstijl]