Nieuws

Vijf tips om je merk te versterken door fotografie

18 april 2016

Fotografie is belangrijker dan je misschien zou denken! Het bepaalt de sfeer en indruk die men krijgt van jouw merk. Beelden kunnen ervoor zorgen dat de boodschap beter overkomt, omdat beeld makkelijker, eerder en sneller wordt opgenomen dan tekst. Wanneer je geen fotografie gebruikt in jouw huisstijl, zal men waarschijnlijk minder snel geïnteresseerd raken dan wanneer je dit wel gebruikt.

Aan de slag met fotografie binnen je merk is hierom zeker geen slecht idee. Wel kan het misschien lastig zijn om hier mee te beginnen, of te weten of je op de goede weg zit. Daarom heeft onze in-house fotografe Marcella 5 tips voor jullie op een rijtje gezet.

1. Zwart-wit of kleur?

Voor het ene doel is zwart-wit heel geschikt, maar voor het ander is kleur juist weer beter. Hoe kun je hier nu het best een keuze in maken?

Zwart-wit focust zich op contrasten en lijnenspel, kleur focust zich meer op de verdeling van kleur en de sfeer in de foto. Zwart-wit kan ook luxer overkomen als kleur. Een goed voorbeeld hiervan zijn deze foto’s van onze klant Inntel. De hotelketen straalt door het zwart-wit een zekere luxe uit.

Voor NCP is de keuze gemaakt voor kleurfotografie, omdat wij merken tot leven willen brengen. Dit aspect van NCP zal beter overkomen met kleur dan met zwart-wit. Het is van belang dat de kernwaarden van je merk ook naar voren komen in de fotografie. Bedenk dus goed wat je wilt overbrengen en uitstralen met je merk!

Fotografie_blog_01.png

Fotografie_blog_02.png

Bron: beeldbank NCP 

2. Bepaal de stijl

NCP heeft een eigen stijl ontwikkelt als het gaat om fotografie. Dit is niet alleen ontstaan vanuit de fotograaf, maar ook vanuit de richtlijnen die je als merk of bedrijf kunt opstellen. Deze worden gebaseerd op de kernwaarden van je merk. Richtlijnen zorgen voor consistentie en eenheid in de stijl van de foto’s, waardoor je herkenbaarheid opbouwd en meer zult opvallen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die je op Instagram volgt en een eigen stijl heeft. Scrollend door door de Instagram feed zul je zijn of haar foto's direct herkennen. 

In de reclamewereld is Nike hiervan het voorbeeld bij uitstek. Zonder te kijken naar een advertentie van Nike zou je zo al een aantal kenmerken op kunnen noemen die terugkeren in elke advertentie.

- Er gebeurt altijd iets in de foto, waardoor er een dynamisch beeld ontstaat;
- Binnen de foto wordt vrijwel altijd met een donkere achtergrond gewerkt; 
- Elke advertentie wordt afgebeeld met een sportief persoon in actie;
- Met een krachtige en heroische uitstraling. 

Fotografie_blog_03.png Bron: nike.com 

3. Beeldbank

Wanneer je de kenmerken van de fotografie hebt bepaalt, is het tijd om een beeldbank op te gaan bouwen voor jouw merk/bedrijf. Zo zorg je ervoor dat iedere medewerker altijd toegang heeft tot geschikte foto’s, die voor welke media-uiting dan ook gebruikt kunnen worden én passen bij het merk. Juist wanneer dit snel nodig is en je wil voorkomen dat er 'zomaar' een afbeelding wordt gebruikt.

Een beeldbank kun je digitaal aanleggen, op de computer/harde schijf/server. Maak hierin een onderverdeling op categorie of product, zodat je makkelijk de juiste foto’s kunt vinden. Hieronder vind je een greep uit de beeldbank van Nieuw Creatief Peil. 

Fotografie_blog_04.png
Bron: beeldbank NCP 

4. Stockfoto’s versus professionele fotografie

Na deze tips is de makkelijskte stap om te beginnen met fotografie om een aantal stockfoto’s bij elkaar te zoeken en te gaan gebruiken in je uitingen. Zoals vaak is de makkelijkste weg niet per definitie de beste en raden we dan ook af om te veel stockfoto's te gebruiken. Waarom?

Stockfoto’s zijn vaak erg onpersoonlijk. Omdat deze foto’s al door vele andere bedrijven gebruikt (kunnen) zijn en een heel typerende stijl hebben. De foto’s geven misschien wel iets weer van wat jij wilt laten zien, maar nooit zoals jij exact zou willen. Er komt in deze foto’s nooit iets voor wat uniek is voor jouw bedrijf. Daarnaast zijn ze vaak erg duur in vergelijking met het inhuren van een fotograaf, die speciaal voor jouw merk én naar jouw wens foto’s maakt. Kwaliteit, persoonlijkheid en de unieke aspecten van jouw bedrijf zullen dan wél terugkomen in de foto’s, waardoor men jouw merk zal gaan herkennen.

Wanneer je stockfoto's inzet binnen je merk zorg dan dat ze zo goed mogelijk aansluiten bij de kernwaarden en worden geselecteerd door een fotograaf of vormgever met gevoel voor beeld die de juiste stijl, verhouding en eindtoepassing in het achterhoofd heeft.

Fotografie_blog_05.png

Bron: coolblue.com & 123rf.com 

Beelden kunnen ervoor zorgen dat de boodschap beter overkomt, omdat beeld makkelijker, eerder en sneller wordt opgenomen dan tekst.  

5. Zelf doen versus professional

De doorontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige camera's in smartphones of de toegankelijkheid van spiegelreflex camera's binnen de consumentenmarkt, maakt het verleidelijk om zelf plaatjes te gaan schieten. Een goede optie, mits de kennis in huis is!

Dit kan door bijvoorbeeld een training fotografie te volgen. Ontbreekt de kennis (of het talent), dan is tip nummer 5 om samen te werken met een professionele fotograaf. Hiermee voorkom je dat er veel tijd en energie verloren gaat aan niet optimaal bruikbare foto's.

Wij denken graag met je mee en laten onze passie fotografie graag los op jouw merk! Nadat we met elkaar de strategie en kernwaarden hebben bepaald, werkt onze fotografe verder aan het opbouwen van jullie eigen unieke beeldbak! Wij zijn hierdoor bij uitstek de partij die jouw merk kent en weet welke fotografie stijl perfect matcht.

Lees meer over fotografie en huisstijlen in onze checklist welke gratis te downloaden is, of neem contact met ons om te bespreken wat we voor jouw merk kunnen betekenen! 

New Call-to-action

Als grafisch vormgever en huisfotograaf van Nieuw Creatief Peil gaat het Marcella in eerste instantie om het uiterlijk van het eindresultaat. Maar om hier bij uit te komen gaat er eerst een heel conceptproces aan vooraf. Zij vind dit supergaaf om te bedenken, te ontwikkelen en aan te laten sluiten bij de wensen van de klant, zodat zowel Nieuw Creatief Peil als de klant tevreden is met het eindresultaat.

[Huisstijl]